Klanten login:

Naam:
Wachtwoord:
Volg Wft Assist op Twitter Volg Wft Assist op Linked In Download onze brochure

AFM peilt kwaliteit hypotheekadvies

 

De AFM heeft op 21 oktober j.l. een seminar georganiseerd met als onderwerp: “Een goed gesprek over goed advies: de volgende stap naar verbeteringen van hypotheekadviezen” . Verschillende marktpartijen (stakeholders) waren aanwezig: Adfiz, Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond, Nederlandse Vereniging van Banken, Verzekeraars, Ministerie van Financiën, Opleidingsinstituten en softwareaanbieders. Centraal in dit seminar stond het Rapport Vervolgonderzoek Hypotheekadviezen.

In 2007 heeft de AFM marktbreed haar eerste onderzoek naar hypotheekadviezen gedaan: de nulmeting. In 2010 presenteert de AFM het vervolgonderzoek met als doel vast te kunnen stellen of de kwaliteit van hypotheekadviezen ten opzichte van 2007 is verbeterd. Het onderzoek is gedaan bij 21 financiële dienstverleners en 214 hypotheekdossiers:

Conclusie:

AFM: "de kwaliteit is verbeterd van een 5,8 naar een 6,9: “we zijn goed op weg maar nog niet daar waar we moeten zijn”

• Het aantal hypotheken boven de GHF-norm is gedaald van 29% naar 13%.
• Het oversluiten van hypotheken wordt beter cijfermatig onderbouwd.
• De financiële risico's van de klant tijdens de looptijd van de hypotheek worden kritischer geïnventariseerd.
• De risicobereidheid van de klant wordt steeds beter vertaald in het advies over de bijverbanden.

De belangrijkste verbeterpunten zijn:

Het zo volledig mogelijk inwinnen van informatie door vooral goed door te vragen bij de klant, het gestructureerd vastleggen hiervan en op een juiste wijze rekening houden met deze informatie in het advies.
• De adviesvaardigheden van even groot belang. Het inspelen op de beweegredenen en overtuigingen van de klant,het vertalen naar een financieel advies en het volledig en begrijpelijk informeren van de klant staan hierbij centraal.

Hebt u het overzicht nog? 

De ontwikkelingen in de markt staan verre van stil en dat is te merken aan de hoeveelheid informatie die wordt gepubliceerd. Een groot deel van deze informatie heeft direct te maken met uw dagelijkse adviespraktijk en dat geldt ook voor de resultaten van dit onderzoek. Bijblijven is belangrijk maar soms lastig te realiseren. We proberen het u iets gemakkelijker te maken door de belangrijkste rapporten en leidraden voor u samen te vatten. Dat doen we in Wft Update die eenmaal per twee maanden verschijnt. De kosten van dit abonnement bedragen
€ 240 excl. Btw per jaar. U kunt Wft Update bestellen via onderstaande link: klik hier.

 

Wft Assist, 111101 

 

Tekst gemaakt naar inzicht van 01.11.2011. Wft Assist Wft Assist heeft bij het redigeren van deze tekst de nodige zorgvuldigheid betracht. Wft Assist is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade die ontstaat als gevolg van onjuistheden in deze tekst.   

Nieuws
01-02-2019
Nog 60 dagen!
02-02-2018
AVG: bent u er klaar voor?
13-12-2017
AVG
18-05-2017
DVD bepaalt adviesnota?
24-03-2017
Vergunning, diploma's en PE

Compleet overzicht
Aanmelden

Klik hier om u aan te melden voor de gratis nieuwsbrief
Zoeken
Wft assist
Princenhof Park 19 | 3972 NG Driebergen-Rijsenburg | t. 030 – 2716040 | e. | kvk 50071262 | btw nr. NL8225.21.532B01
Copyright © 2012 Wft assist | Disclaimer