Klanten login:

Naam:
Wachtwoord:
Volg Wft Assist op Twitter Volg Wft Assist op Linked In Download onze brochure

Nieuw dienstverleningsdocument

 

 

Vanaf 1 juli 2013 geldt een nieuw dienstverleningsdocument. In het consultatiedocument van 12 april j.l. en de consultatie Nrgfo van mei 2013 geeft de AFM een toelichting. Het nieuwe dienstverleningsdocument  is niet langer vormvrij maar heeft een vaste indeling.  Het standaard dienstverleningsdocument  is niet langer één document waarin de verschillende financiële producten staan genoemd maar bestaat nu uit maximaal vier varianten. 

Deze vier dienstverleningsdocumenten zijn gebaseerd op de vier dienstverleningsvragen van consumenten die de AFM heeft geformuleerd - de uitvaartverzekering is gerangschikt onder de dienstverleningsvraag over risico's afdekken:

1. de hypotheekvraag
2. de vraag over risico's afdekken
3. de vraag over vermogen opbouwen
4. pensioenvraag van de werkgever

Voorbeeld van de dvd voor de hypotheekvraag : http://www.afm.nl/~/media/Files/fd/2013/dvd-hypotheekvraag.ashx

DVD generator via het digitaal loket van de AFM 

Vanaf 1 juni a.s. stelt de AFM de zogenaamde "DVD-generator" beschikbaar via haar digitaal loket. Het nieuwe dienstverleningsdocument wordt samengesteld doordat per onderwerp een keuze wordt gemaakt uit verschillende teksten die de generator presenteert. Voor de voorbereiding zijn er een aantal aandachtspunten:

 • Contactgegevens checken: deze contactgegevens worden gegenereerd en zijn niet vrij te kiezen.
   
 •  Handelsnaam checken:  controleer of de bedrijfsnaam voor uw dienstverleningsdocument in het digitaal loket geregistreerd is. U zult uit deze bedrijfsnamen moeten kiezen.
   
 • Vrije tekstvelden voorbereiden: om het standaard dienstverleningsdocument enige flexibiliteit mee te geven, is er voor gekozen om op een aantal plaatsen vrije tekstvelden aan  te bieden. Deze vindt u terug bij adviesstappen:  onderzoek, advies en contract ( zie voorbeeld onder bovenstaande link). Tot slot is er een vierde vrije tekst optie opgenomen bij het onderwerp kosten. De vrije tekstvelden kúnnen gebruikt worden maar het is geen verplichting. 
 • Vaststellen hoeveel producten u per vraag vergelijkt: de generator vraagt u hoeveel producten u doorgaans gemiddeld betrekt in uw productvergelijking. Aan de hand van uw inschatting, berekent de generator onder welke categorie u valt. ( geen vergelijking, vergelijking van beperkt aantal producten of een objectieve analyse. 
 • Nazorg/Onderhoud vaststellen - één vrije nazorgactiviteit:  u kunt aangeven of u wel of niet onderhoudsactiviteiten verricht en het daarbij laten. Wilt u uw nazorg specificeren biedt de generator drie standaardactiviteiten waaruit  u kunt kiezen en één vrije activiteit die u zelf omschrijft. 
   
 • Tarief/Beloning splitsen: het tarief dat in het nieuwe dienstverleningsdocument wordt genoemd is het gemiddelde tarief per dienstverleningsvraag. De beloning voor de adviseur wordt gesplitst in:advieskosten, afsluitkosten en een combinatie hiervan.  De AFM vindt het belangrijk dat de consument kan zien wat afzonderlijk wordt betaald voor advies, voor bemiddeling of een combinatie hiervan. Differentieert u uw tarief per doelgroep dan biedt de generator de mogelijkheid om  dit in uw dienstverleningsdocument voor maximaal drie doelgroepen te laten zien. Eén doelgroep is vrij te kiezen.

 

Wft Assist, 24.05.2013 

 

Tekst gemaakt naar inzicht van 24.05.2013  . Wft Assist  heeft bij het redigeren van deze tekst de nodige zorgvuldigheid betracht. Wft Assist is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade die ontstaat als gevolg van onjuistheden in deze tekst.

 

 

 

 

Nieuws
01-02-2019
Nog 60 dagen!
02-02-2018
AVG: bent u er klaar voor?
13-12-2017
AVG
18-05-2017
DVD bepaalt adviesnota?
24-03-2017
Vergunning, diploma's en PE

Compleet overzicht
Aanmelden

Klik hier om u aan te melden voor de gratis nieuwsbrief
Zoeken
Wft assist
Princenhof Park 19 | 3972 NG Driebergen-Rijsenburg | t. 030 – 2716040 | e. | kvk 50071262 | btw nr. NL8225.21.532B01
Copyright © 2012 Wft assist | Disclaimer